نخستین مرحله در پرداخت چوب، پیش از رنگکاری و اتمام کار، سنبادهکاری است. البته در موارد معدودی ممکن است قطعهی کار پیش از برشکاری نیز به سنبادهکاری نیاز داشته باشد. به طور کلی عمل سنباده زدن برای صاف کردن (پرداخت) سطوح مواد اولیه یا کار ساخته شده و همچنین برای برطرف کردن قشر رنگ و لاک از روی صفحات به کار میرود. یکی دیگر از اهداف سنبادهکاری هم از بین بردن مواد اضافی مربوط به بتونهکاری از روی سطوحی است که روی آنها قبلاً بتونه شده است. به عبارت دیگر، پس از آن که حفرهها و سوراخهای موجود در سطح چوب یا در دیوار و سقف با استفاده از بتونه پوشانده شد، از سنباده برای یکدست کردن سطح مورد نظر استفاده میگردد.
گرچه ممکن است در ابتدا فرآیند سنباده کاری ساده و بدون نیاز به مهارت خاصی به نظر آید اما باید دانست که این فرآیند در اتمام کار بسیار مؤثر بوده و کیفیت کار پایانی را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین طیف گسترهای از ورقهای سنباده با شمارههای متفاوت (که هر کدام نشاندهندهی میزان سختی ورق سنباده هستند) نشان میدهد که انتخاب سنبادهی مناسب برای کار نیز خود از اهمیت خاصی برخوردار است. به اعتقاد برخی از افراد حتی سنبادهکاری اصولی از رنگکاری نیز مهمتر است و تا زمانی که زیر کار به درستی تسطیح نشده و برای رنگکاری آماده نگردد، رنگکاری با بالاترین کیفیت نیز ارزش کار را به خوبی نشان نخواهد داد.
مورد مصرف سنباده به نوع و مقدار و نحوهی توزیع دانههای سنباده روی کاغذ یا پارچه بستگی دارد. از یک کاغذ سنباده که دانههای آن به یکدیگر نزدیکتر هستند (دارای فشردگی بیشتری است) برای تسطیح قطعات چوبهای سختتر (مانند چوب درخت گردو) و از سنبادههایی که دارای دانههای سنبادهی درشتتری بوده و زبرتر است برای ساییدن سطوح چوبهای نرم استفاده میشود.
از نکات بسیار مهم و ضروری به هنگام سنباده زدن آن است که همواره در جهت الیاف و تراشههای سطحی چوب سنباده بزنید. اگر قطعه چوبی که سنباده میزنید سخت است بهتر است تا آن را در چندین مرتبه سنباده بزنید تا به سطحی یکدست و صاف برسید. به عنوان مثال استفاده از سنباده با شمارههای ۱۲۰ تا ۱۵۰ به عنوان سنبادهی نهایی کار برای تسطیح سطوح چوبی پیش از رنگکاری بسیار مناسب میباشد. به خاطر داشته باشید که همواره در سنبادهکاری از سنباده زبر (سمباده با شماره پایینتر) شروع کرده و به تدرج با سنبادههای نرمتر کار کنید. البته پس از استفاده مداوم از یک سنباده زبر، از سختیِ دانههای آن کاسته شده و میتوان از آن به عنوان یک سنباده نرم استفاده نمود.
هر چند به لحاظ فنی استفاده از دستگاه های سنباده زن نسبت به ورقهای سنباده ارجحیت ندارند و میتوان فرآیند سنبادهکاری را به صورت دستی نیز انجام داد اما اگر این فرآیند روزانه و مداوم انجام میشود، خرید دستگاه سنباده زن یک اولویت خواهد بود. چرا که استفاده از ورقهای سنباده و یا به طور کلی سنباده زدن به روش دستی کاری زمانبر و بسیار طاقتفرسا و حتی شاید کسلکننده نیز باشد. در این صورت استفاده از یک دستگاه سنباده زن برقی میتواند هم به لحاظ زمان کار را پیش اندازد و هم فرآیند سنبادهکاری را لذتبخشتر نماید. به علاوه نتیجه کار نیز به مراتب باکیفیتتر خواهد بود و در مراحل بعدی کار و به خصوص رنگکاری، این امر بیشتر جلب توجه خواهد نمود. اگرچه همانطور که گفته شد، اگر به طور مداوم از سنباده استفاده نمیکنید و یا فرآیند سنبادهکاری در مراحل کار شما نقش چندانی ندارد، خرید یک دستگاه سنباده زن برقی توجیه اقتصادی نخواهد داشت.